Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Valdelice

SUSAN - SESAMUM INDICUM

Parte Folosita:

Semintele, care sunt consumate drept condiment fie uscate, fie uscate si prajite.

Descriere Planta:

Erbacee anuala tropicala, care atinge inaltimi de 1-2 m. Planta are un miros neplacut. Forma frunzelor variaza de la ovale la lanceolate, si sunt pufoase pe ambele parti.
Florile sunt de culoare de la violeta la alba, iar la capatul lor se gasesc capsule de 3 cm lungime, continand numeroase seminte. Semintele sunt mici, pana la 3,5 mm lungime.
Culoarea lor variaza de la alba-galbuie pana la rosie, bruna sau neagra.
Susanul decorticat este de culoare alba, perlata. Decorticarea este procesul prin care se indeparteaza coaja exterioara a semintei. Semintele nedecorticate au culoare inchisa si sunt cunoscute sub numele de susan negru.

Planta de susan atinge maturitatea in 80 – 180 zile, cand tulpinile se taie si se atarna cu capul in jos, pentru ca semintele coapte sa se scuture si sa se adune pe panzele intinse dedesubt.
Se mai recolteaza si mecanic, iar productia mondiala anuala ajunge la 2.000 de tone.

Descriere Condiment:

Semintele uscate au un gust de nuca, mult intensificat prin prajire. Uleiul de susan oriental (inchis la culoare) are un miros puternic de nuca.
Semintele continute in capsule sunt mici, ovale, plate, de aproximativ 3 mm lungime. Culoarea lor poate varia, dar de obicei, dupa decorticare, sunt bej sau albe laptoase. Semintele se vand uscate, intregi.
Semintele de susan negru sunt mai putin folosite si au o aroma mai concentrata decat cele albe.

Semintele de susan prajite sunt un condiment comun in Asia de est; deseori sunt presarate peste mancarurile japoneze si coreene. Intra in compozitia de “shichimi togarashi”, un amestec de condimente japonez; pasta chinezeasca de susan (“zhi ma jiang”) este facuta din seminte prajite de susan si are o aroma foarte puternica, amintind de uleiul de susan chinezesc; se foloseste mai ales la salate si sosuri pentru aperitive reci.
Semintele de susan uscate, dar neprajite, sunt populare in Orientul Apropiat si se regasesc in amestecul iordanian “zahtar” si in “dukka” egipteana.
In toata Asia de vest, “tahini”, o pasta preparata din seminte de susan uscate si pisate, este foarte populara si se foloseste la aromatizarea sosurilor sau la prepararea dipurilor.
Tahini trebuie bine amestecata inainte de folosire (pasta se separa de ulei) si tinuta in containere inchise ermetic.

Date de contact

Str. Petru Bran, bl.1, ap.27
Satu Mare - 440117


Mobil: 0747-589815
Fax: 0361-814119


office@forfexmax.ro

Gama Valdelice

Denumire: Susan - Seminte

Gramaj: 100 g
Origine: India
Designed by PlazaInfo