Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Valdelice

SCORTISOARA - CINNAMOMUM ZEYLANICUM

Parte Folosita:

Scoarta arborelui de scortisoara.
Frunzele de scortisoara pot fi utilizate ca inlocuitor pentru dafinul indian.
Fructele necoapte (mugurii de scortisoara) sunt comercializate in foarte mica masura.

Descriere Planta:

Scortisoara este un arbore tropical din familia dafinului si atinge inaltimi de 6-7 m in salbaticie.
Are frunze ovale, adanc striate, de culoare verde-inchisa pe partea superioara (de sus) si verde deschisa pe cea inferioara (de jos).
Scoarta este neteda si galbuie. Atat scoarta cat si frunzele sunt puternic aromate.
Florile sunt mici, de culoare alba-galbuie si cu un miros dezagreabil; fructele sunt de culoare purpurie inchisa.
Arborele de scortisoara prefera climatul umed, de joasa altitudine.

Cultivata pe plantatii, scortisoara arata mai mult ca o tufa, nu mai inalta de 3 m, fiindca tulpinile sunt taiate continuu pentru a produce noi ramificatii pentru scoarta. Partea exterioara a scoartei, miezul ei si partea interioara sunt decojite; scoarta este apoi lasata sa se usuce complet, ceea ce face ca bucatile de scortisoara sa se curbeze ca o foita de tigara rasucita (pe verticala fasiilor).
Cateva astfel de scoarte sunt rulate una in alta pentru a obtine un produs compact, care este taiat apoi in lungimi uniforme si sortat conform grosimii, aromei si a culorii.

Descriere Condiment:

Scortisoara este comercializata in forma rasucita, in fasii, sau rulata compact. Fasiile de culoare maronie deschisa pana la cafenie sunt in general subtiri, partea exterioara, buretoasa, a scoartei fiind decojita.
Cele mai bune varietati sunt cele deschise la culoare, cu aparenta de pergament. Condimentul mai este disponibil pe piata si ca pudra.
Scortisoara este asemanatoare cu scortisorul (cassia), dar exista unele deosebiri la care piata este sensibila, din moment ce in SUA si Asia de sud-est acesta din urma predomina. Pudra de scortisoara este mai deschisa la culoare si mai fina decat cea de scortisor.

Aroma scortisoarei este puternica, dulce si placuta. Gustul ei este dulceag si cald, cu o usoara nuanta amaruie, sau astringenta. Comparativ cu rudele sale, scortisoara are un ton proaspat, care lipseste celorlalte specii inrudite.
In majoritatea tarilor este preferata scortisoara pudra. Aceasta trebuie adaugata cu putin timp inainte de a fi servita caci, prin fierbere, devine usor amaruie. Scortisoara sub forma de pudra este un ingredient important in cateva amestecuri de condimente exotice, cum ar fi “garam masala”, “curry”, “baharat”, “ras el hanout”, “galat dagga” si “berbere”, ca si in amestecul clasic al bucatariei franceze “quatre epices”.

Date de contact

Str. Petru Bran, bl.1, ap.27
Satu Mare - 440117


Mobil: 0747-589815
Fax: 0361-814119


office@forfexmax.ro

Gama Valdelice

Designed by PlazaInfo